Den europeiska fotbollen har sedan fotbollen grundades alltid ansetts vara störst i Europa. Åtminstone om man mäter till klubblagen och dess tillgångar samt framgångar. Det finns god konkurrens från till exempel Sydamerika.
Europeiska fotbollens historia
Det var efter andra världskriget som toppfotbollen i Europa fick sin första ”kick”. Organisationsmässigt anslöt sig flera klubbar till en allt större skara och ligafotbollen växte till sig ännu mer.
Då handlade det till stor del om samma storklubbar som nu. På den här tiden var det dock extra stort när de internationella klubbarna mötte varandra. I synnerhet fick de möta varandra genom att resa över kontinenten med buss, vilket gjorde bortamatcherna betydligt svårare. Vissa lag åkte med flyt, men något som avtogs lite i och med den tragiska olyckan för Manchester Uniteds fotbollslag under 1950-talet.
Under 1950-talet var det också en viss Pelé från Brasilien som kom fram, och han gjorde det under fotbolls-VM i Sverige 1958. Men Pelé spelade i Santos i Brasilien, då det här var före tiden då de bästa fotbollsspelarna kom till Europa.
Istället var det på 70-talet som det på allvar exploderade med europeisk toppfotboll. Premier League lyckades snabbt ta åt sig rollen som den största och bästa ligan i Europa och världen. La Liga, den spanska högsta divisionen, hade svårare att göra något motstånd, inte minst på grund av den pågående diktaturen.
Även i Sverige spelades det fotboll på semiprofessionell nivå. Hammarby var tidiga med att införa en läktarkultur medan det snarare var Malmö och IFK Göteborg som genomgick två storhetstider under det här årtiondet.
Vad hände under 90-talet?
För IFK Göteborgs del handlade det till exempel om triumfer ute i Europa när de gick och vann hela Europacupen på 80-talet. Men sedan kom 1990-talet, och fotbollen utvecklades i en snabb takt, inte minst med ekonomiska medel.
Storlag som FC Barcelona, Real Madrid och Manchester United gick från att bli stora till gigantiska. Samtidigt genomgick Europas fotboll av stora förändringar. Den engelska ligan döptes om till nuvarande Premier League och en ny europeisk turnering infördes: Champions League.
Just Champions League, eller CL, infördes av den dåvarande UEFA-presidenten Lennart Johansson och är fram till idag den största turneringen som en spelare kan vinna. Åtminstone med ett klubblag, då VM fortfarande anses vara ännu tyngre.
I takt med att Champions League växte tillkom även mer pengar. FC Barcelona värvade till exempel superstjärnan Diego Maradona för fem miljoner kronor. Något som i dagens fotboll dock klassas som kaffepengar. Men fler ligor växte till sig och det märktes inte minst i södra Europa. Spanien hade redan sina storlag men italienarna ville inte vara sämre då inte minst Milano-klubbarna Inter och AC Milan såg till att bli två stormakter – både i Europa och världen.