Fotboll i SverigeFotboll i Sverige
Fotboll i SydamerikaFotboll i Sydamerika
Fotboll i Europa
Den europeiska fotbollen har sedan fotbollen grundades alltid ansetts vara störst i Europa. Åtminstone om man mäter till klubblagen och dess tillgångar samt framgångar. Det finns god konkurrens från till exempel Sydamerika.
Europeiska fotbollens historia
Det var efter andra världskriget som toppfotbollen i Europa fick sin första ”kick”. Organisationsmässigt anslöt sig flera klubbar till en allt större skara och ligafotbollen växte till sig ännu mer.
Då handlade det till stor del om samma storklubbar som nu. På den här tiden var det dock extra stort när de internationella klubbarna mötte varandra. I synnerhet fick de möta varandra genom att resa över kontinenten med buss, vilket gjorde bortamatcherna betydligt svårare. Vissa lag åkte med flyt, men något som avtogs lite i och med den tragiska olyckan för Manchester Uniteds fotbollslag under 1950-talet.
Under 1950-talet var det också en viss Pelé från Brasilien som kom fram, och han gjorde det under fotbolls-VM i Sverige 1958. Men Pelé spelade i Santos i Brasilien, då det här var före tiden då de bästa fotbollsspelarna kom till Europa.
Istället var det på 70-talet som det på allvar exploderade med europeisk toppfotboll. Premier League lyckades snabbt ta åt sig rollen som den största och bästa ligan i Europa och världen. La Liga, den spanska högsta divisionen, hade svårare att göra något motstånd, inte minst på grund av den pågående diktaturen.
Även i Sverige spelades det fotboll på semiprofessionell nivå. Hammarby var tidiga med att införa en läktarkultur medan det snarare var Malmö och IFK Göteborg som genomgick två storhetstider under det här årtiondet.
Vad hände under 90-talet?
För IFK Göteborgs del handlade det till exempel om triumfer ute i Europa när de gick och vann hela Europacupen på 80-talet. Men sedan kom 1990-talet, och fotbollen utvecklades i en snabb takt, inte minst med ekonomiska medel.
Storlag som FC Barcelona, Real Madrid och Manchester United gick från att bli stora till gigantiska. Samtidigt genomgick Europas fotboll av stora förändringar. Den engelska ligan döptes om till nuvarande Premier League och en ny europeisk turnering infördes: Champions League.
Just Champions League, eller CL, infördes av den dåvarande UEFA-presidenten Lennart Johansson och är fram till idag den största turneringen som en spelare kan vinna. Åtminstone med ett klubblag, då VM fortfarande anses vara ännu tyngre.
I takt med att Champions League växte tillkom även mer pengar. FC Barcelona värvade till exempel superstjärnan Diego Maradona för fem miljoner kronor. Något som i dagens fotboll dock klassas som kaffepengar. Men fler ligor växte till sig och det märktes inte minst i södra Europa. Spanien hade redan sina storlag men italienarna ville inte vara sämre då inte minst Milano-klubbarna Inter och AC Milan såg till att bli två stormakter – både i Europa och världen.
Fotboll i Europa
Tack vare Champions Leagues enorma popularitet fortsatte lagen att satsa på det, samtidigt som det innebar stora pengar för lagen som tog sig långt. Inte bara i prispengar, men även i TV-pengar och popularitet.
2000-talets förändring av fotbollen
Det var dock under 2000-talet som fotbollen gick till att bli den moderna fotbollen. Förutom att sporten i sig förändrades på flera sätt innebar det också att pengarna ökade ännu mer. Inte minst kom David Beckhams övergång till Real Madrid att bli en symbol för det.
Den spanska huvudstadsklubben pungade ut hela 35 miljoner pund, vilket vid tidpunkten var ett transferrekord i hela världen, med råge. Det blev också startpunkten för fler stora övergångar med enorma summor inblandade.
I Real Madrid fanns till exempel redan mängder av världsstjärnor, och Real Madrid hade vid tidpunkten det som ansågs vara världens bästa lag någonsin. Det här gjorde dock att kapprustningen från andra klubbar påbörjades. Barcelona, som några år senare fick in en viss Lionel Messi var ett exempel.
Även Manchester United var ett annat. De sålde just Beckham till Madrid och kunde med sina pengar fortsätta bygga upp ett starkt lag. Det innebär att Manchester United fortsatte sin jakt på Liverpools ligatitlar. Något som de sedan lyckades med, det vill säga att de tog fler ligatitlar än storkonkurrenten några mil därifrån.
Mer pengar, bättre fotboll
Pengarna slutade inte att slussas in i den toppeuropeiska fotbollen under 2010-talet. Snarare tvärtom, då summorna växte enormt mycket mer. Det här gjorde att fotbollen utvecklades. Nu kunde klubbarna erbjuda sina spelare förutsättningar som på till exempel Pelés tid inte gick att drömma om. Med många miljarder på bankkontona fick juniorer rentav bättre träningsmöjligheter än vad Maradona hade.
Samtidigt innebar de stora kostnaderna för fotbollsklubbarna förändringar för andra, inte minst publiken. Från att vara en folklig sport med relativt billiga biljettpriset var det något som ökade i en absurd takt. Det skedde framför allt för storklubbarna. Även om det fanns och finns stora sponsorer sköt biljettpriserna för Arsenal, Liverpool, Chelsea, Manchester United (sen även Manchester City), Barcelona och Liverpool i höjden. Det skedde även i Italien där Roma, Juventus, Milan, Inter och många andra klubbar runt om i landet – samt hela kontinenten – fick begära stora summor för att folk skulle få titta på matcherna på arenorna.
Fotboll i Europa
Idag har fotbollen fortsatt gå från att vara en sport med stora pengar till ännu större pengar. Det märks bland annat på transferövergångarna där summorna flera gånger, och med stor marginal, har slagit den som Real Madrid betalade Manchester United för David Beckham i juni 2003.
Neymar förändrade mycket
Ett namn som kom att förändra mycket var Neymar. Den brasilianske fixstjärnan ansågs vara den nye Pelé och han spelade även för fotbollslegends klubb, det vill säga Santos. Neymar fick tidigt upp många storklubbars intresse, och de jagade honom länge innan kampen tillslut stod mellan de spanska giganterna Real Madrid och Barcelona.
Den här gången var det dock det sistnämnda laget som drog det längsta strået. Den unge brassen blev ett perfekt tillskott till den katalanska storklubben där han tillsammans med Messi och Suarez bildade anfallstrion MSN. Den trion debatteras vara en av de farligaste anfallsuppsättningarna fotbollsvärlden någonsin sett.
Fram till att Neymar valde att lämna klubben. Paris Saint-German i Frankrike hade påbörjat en enormt stor satsning med hjälp av oljepengar från Quatar. Det här gjorde att den Paris-baserade klubben slog alla tänkbara rekord för transferövergångar och betalade i runda slängar 2,2 miljarder kronor för den brasilianske spelarens namnteckning under 2017.
Det är ett transferrekord som med över en miljard kronor slog Manchester Uniteds köp av fransmannen Pogba några år tidigare, och det står sig än. Det har ryktats om övergångar som skulle kunna slå den så kallade Neymar-affären, men det har inte gått vägen än så länge. Det beror mycket på att fotbollsförbundet Fifa och Uefa tillsatt fler finansiella regler för klubbarna. Något som helt enkelt gjort det nästan omöjligt att komma upp i de siffrorna igen för en övergång på ett lagligt sätt.
Fotboll i Sverige
Även i Sverige är fotbollen stort och är officiellt nationalsporten i landet. Men hur har fotbollen historiskt varit och förändrats i nutiden i ett land där vintersporter alltid varit framgångssagorna?
Malmö och IFK Göteborgs storheter
Om man ska prata om två klubbar som gjorde det bästa i Sverige går det inte att komma undan att prata om IFK Göteborg samt Malmö FF. Den förstnämnda klubben gjorde det snäppet bättre under 70- och 80-talet, vilket innebar flera tunga titlar. Ute i Europa tog laget med flera Glenn på planen skalper ute på kontinenten, men på hemmaplan gjorde de det smått fantastiskt, och var länge mesta mästarna i Sverige.
Men Malmö nere i Skåne var länge ett hot för göteborgarna. Inte minst med en viss Roland Nilsson samt framgångar ute i Europa, då MFF 1979 vann Europacupen efter att ha besegrat Nottingham i finalen.
I modern historia har Malmö FF dessutom varit dominanta och under 2010-talet har Malmö lyckats med saker svenska lag inte varit i närheten av. Förutom att kvala in sig till Champions League, och faktiskt tagit sig vidare till slutspelet i Europa League, hann man också passera IFK Göteborg i antal SM-guld.
Fotboll i Sverige
Både när det gäller historiskt och i nutid finns det inga tvivel om att Göteborg och Malmö varit de största klubbarna. Men Stockholmsfotbollen har vuxit till sig med några SM-guld samt Hammarbys tillväxt efter 2014.
Stockholmsklubbarnas inverkan på svensk fotboll
Ett Stockholmsderby har alltid varit en av de hetaste evenemangen någonsin i svensk idrottshistoria. Vare sig något av Hammarby, AIK eller Djurgården möter varandra så har det inneburit fotbollsfester med mycket publik.
Samtidigt har ingen av de här klubbarna haft mycket att säga emot MFF eller Blåvitt historiskt. AIK och Djurgården har dock varit närmast. Framför allt under början av 2000-talet när Stockholmsfotbollen hade sin pik då de tre lagen både vann titlar och samtidigt var i toppen av Allsvenskan.
Även efter 2017 har Stockholmsfotbollen vuxit till sig några storlekar. Hammarby gick upp från Superettan 2014 och utmanade på allvar några år senare. Samtidigt var det dock både AIK och Djurgården som vann ligan 2018 samt 2019, innan Malmö FF vann 2020 igen. Men under de åren hann Stockholmsklubbarna komma igång på allvar och även om till exempel Hammarby inte vunnit en titel sedan 2001 har de fått ett publikstöd. Då blev Hammarby Sveriges bästa publiklag, något de varit med råge.
Fotboll i Sydamerika
Officiellt menar Fifa att fotbollen grundades i Kina, och engelsmännen påstår sig ha en viktig roll för fotbollens historia. Men samtidigt går det inte att förneka Sydamerikas vikt i det hela.
Första världsmästaren och mängder av stjärnor
Det går att lägga fram många förklaringar till varför hela den sydamerikanska kontinenten är en stormakt inom fotboll. Då i synnerhet tre nationer: Argentina, Brasilien och Uruguay. Det sistnämnda laget är en underdog som till exempel vann det första världsmästerskapet i fotboll 1930, och sen blev världsmästare igen 1950. Det under ett mästerskap som Sverige slutade trea, och Uruguay besegrade Brasilien på Maracaná-stadium i Rio do Janeiro.
Samtidigt är Uruguay hem till två av de mest framgångsrika lagen någonsin, Nacional och Peñarol. Å andra sidan är det omringat av två av de mest välkända fotbollsnationerna någonsin: Brasilien och Argentina. När det ska diskuteras vilka två av de bästa länderna genom fotbollens historia är kommer de två nationerna alltid upp.
Det beror förstås på flera olika anledningar. Till exempel då Brasilien har flest världsmästerskap genom tiderna. Argentina har inte lika många, men har precis som Brasilien varit en plantskola för några av världens klart bästa fotbollsspelare genom tiderna. Med spelare som Pelé, Zico, Socrates, Ronaldinho, Ronaldo och Neymar medan Argentina fått fram Di Stefano, Maradona, Batistuta, Crespo, Agüero och Messi. Tillsammans kan de båda fotbollsländerna få fram startelvor, både historiskt och i modern tid, som vissa länder aldrig någonsin skulle kunna glömma. Fotbollsklubbar som Santos, Boca Juniors och River Plate väger också tungt.
Fotboll i Sydamerika
Med stora fotbollsnationer som Argentina, Uruguay och Brasilien är det lätt hänt att man glömmer av andra länder när man pratar om fotboll i Argentina. Ett misstag man inte kommer göra två gånger dock.
Stor kontinent med stor talang
Det går inte att komma undan att så väl Uruguay som Brasilien och Argentina är de framgångsrikaste länderna i Sydamerika. Med mängder av internationella titlar för såväl landslag som klubblag kommer det aldrig gå att komma undan.
Men samtidigt finns det andra länder som gjort det bra på kontinenten. Chile kom under 2010-talet igång på landslagsnivå och bärgade landets första Copa America-titel på hemmaplan. Samtidigt har landet också flera stora fotbollslag, så som bland andra Colo-Colo.
Paraguay är ett land som gått under radarn, vilket kanske inte är konstigt. Men med Roque Santa Cruz och Nelson Valdez hade de ett bra lag inför VM 2006, dock förlorade de i gruppspelet mot Sverige efter Ljungbergs avgörande nick.
Colombia är ytterligare ett fotbollsland som kan försvinna bland jättarna ibland. Men Los Cafeteros, som landslaget kallas, har fått fram många profilstarka spelare. Målvakten Rene Hiuguita var en av de största. Även Radamel Falcao och James i moder historia klassar in där.
Om ni behöver kontakta mig kan ni mejla mig på: fredrik.sanz@hotmail.com.